Prženo sa taljatelama “Moje gnezdo”

Paprike i paradajz ovih dana caruju pijacama! Što znači da smo odavno počeli da krckamo leto i da nam se jesen približava. Što dalje znači da će cene paprike i paradajza da padaju 🙂

Iako se već uveliko spremam da pravim ajvar, ljutenicu i kuvani paradajz, ne mogu da odolim jednom jelu koje je sinonim za moje odrastanje. To su pržene paprike i jaja ili prženo kako ga zovu u Leskovcu i Nišu. Ni jednostavnije jelo ni bogatiji ukus, i to samo od nekoliko namirnica. A miris koji se širi kućom je nezamenljiv!

Najlepše je kad se spremi i odmah pojede, ali ako imate malo vremena kao ja, kao i većina nas, možda je najbolje da spremite veću količinu i da se nadate da ukućani neće smazati sve u jednom cugu. Ono što ja radim je da iseckam papriku, propržim na masti ili puteru, ili ako imate mast od koke, probajte i tako da spremite. Ukus je malo blaži nego kad se prži na svinjskoj masti i čini mi se da je paprika slađa. Svilenkasti odsjaj na hrani je isti. :)Jednu količinu odmah zapržite sa jajima a ostatak stavite u frižider i ostavite za sutra.

Danas sam imala još manje vremena nego inače a znala sam da me čeka ispržena paprika u frižideru, pa sam lagano završavala dnevne obaveze.

I onda mi je palo na pamet da malo, samo malo eksperimentišem. Obarila sam testeninu “Moje gnezdo”, kraće nego što stoji u uputstvu, stavila prženu papriku da se greje. Posle nekoliko minuta sam preručila delimično obarenu testeninu i malo vode u kojoj se kuvala, da mi se ne bi zalepila na dno šerpe. Posle dva minuta sam razbila dva jajeta i isključila ringlu. Od toplote paprika i testenina, jaje je počelo da se “prži”. Sklonila sam šerpu sa ringle i ostavila sa strane. Jaje tako nije bilo kao kajgana nego kao neki najfiniji krem ili sos. 🙂

I kako to nije bio kraj, izrendala sam malo parmezana.

Ako živite u Zemunu ili dolazite na zemunsku pijacu ima jedna žena, na frižideru piše Jajca sa Rajca, tražite joj lepi sir. Svaki njen sir je lepi, razume se, ali za ovaj lepi znaju samo neki. 🙂 Divno bi se slagao sa ovim jednostavnim jelom. 

Prijatno!

Sastojci za dve osobe:

200 gr domaće testenine “Moje gnezdo”

500 gr crvene paprike

kašika masti, kašika putera, 1 dcl ulja

malo soli

čili paprika ili biber po želji

pola veze svežeg peršuna ili kašičica sušenog peršuna

2 cela jajeta

malo parmezana ili 100 gr belog sira

Priprema:

Na masti propržite paprike, oko 15 minuta. Ne znam koje su vaše navike u kuvanju, ali ja volim namirnice da pripremam na slabijoj vatri. Moje ringle imaju podeljke od 1-6, i ja obično koristim 4 podeljak.

U dosta slane kipuće vode skuvajte testenine, procedite i sačuvajte šolju vode u kojoj je testenina kuvana. Kad je paprika pržena, preručite oceđenu testeninu u šerpu u kojoj ste pržili papriku, dodajte malo vode, da se testenine ne bi zalepile za dno šerpe. Nakon 2 minuta razbijte jaja u šepru, varjačom ih razmutite, malo. Posle minut, dva sklonite sa ringle i ostavite da se pripreme od toplote paprika i testenina. Tako jaja imaju funkciju da povežu sastojke i da budu kao krem ili sos za jelo. Poslužite ih sa izrendanim parmezanom ili kriškom belog sira.

 

 

Leave a comment