Jagnjeći kotleti sa aromatičnim povrćem

DSC_0783

Marinada za jagnjeće kotlete

1,2 kg jagnjećih kotleta

3 čena belog luka

Grančica ruzmarina

Sok od jednog limuna

Kašika soli

1 dcl maslinovog ulja (a može i više)

Meso oprati, očistiti od sitnih koščica i suvišnih žila

Meso poređati u dublji sud, pa ga posoliti, iseckati beli luk i ruzmarin i posuti po mesu, zaliti sokom od limuna i maslinovim uljem.

Držati u frižideru minimum sat vremena, a najbolje je preko noći.

DSC_0789

Priprema

Pola sata pre nego što ćete spremati meso, izvaditi ga iz frižidera i pustiti da dođe na sobnu temperaturu. U dubljem tiganju istopiti maslac i dodati maslinovo ulje za prženje. Pržiti meso sa obe strane oko 5 minuta ako želite da bude srednje pečeno ili 8-10 minuta ako želite da bude dobro pečeno. Naravno, vreme se prilagođava i debljini mesa. Svaki dobar mesar bi morao da zna koliko debelo treba da bude meso za kotlete. Recimo, oko 3 cm je prosek.

IMG_20200524_185357

Preliv za meso

U tiganju u kojem ste pekli meso se nalaze svi najlepši sokovi i začini od marinade.

Kad izvadite meso, ona moča koja ostane može da posluži kao sos. Zagrejte tiganj, dodajte 1 dcl belog suvog vina čime ćete deglazirati dno tiganja i pustite da kuva dok alkohol ne ispari.

Preliv za meso 2

200 ml grčkog jogurta

Kašičica soli

Kašičica mešavine mediteranskih začina

Biber po ukusu

Sok od pola limuna

Malo maslinovog ulja

Sitno seckani vlašać ili mirođija

Sve pomešate, stavite u frižider da se hladi i poslužite uz toplo meso.

Predlog za prilog

U tepsiju stavite krompir isečen na kriške, šargarepu isečenu na štapiće, mladi luk, špargle, šampinjone, cveklu, paškanat, šta god da volite od povrća. Zalijete maslinovim uljem, posolite, stavite 2-3 grančice sveže majčine dušice. Između povrća stavite jedan limun presečen na pola, koji bacate na kraju pečenja.

Iako deluje kao da ima previše začina, sve se savršeno slaže.

Naravno uvek možete da poslužite šta god vi volite. 🙂

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s