Osvežavajući cheese cake sa mangom

DSC_0651

Poslednji put sam pravila cheese cake pre deset godina, za svoj trideseti rođendan. Tada mi je to bio vrhunac umeća. I bio je baš dobar, sećam se da u trenutku kada sam ovladala dodavanjem rastopljenog želatina u fil, mogla sam da ga pravim zatvorenih očiju.

I onda mi je jednostavno dosadio. I nisam ga pravila, evo deset godina.

Za one stare i za ove nove koje nameravam da pravim, se može reći da su lažna verzija chese cake-a jer se ne peče, nema jaja, postupak se svodi na dodavanje slojeva i čuvanje kolača u frižideru dok se ne stegne.

Sastojci za koru: 

  • 200 gr mlevenih orašastih plodova (lešnik, orah, indijski orah, badem, koštice kajsije)
  • 50 gr kokosovog brašna (a možete i manje, on samo dodaje na ukupnoj masi)
  • 80 ml rastopljenog putera ili 80 ml kokosovog ulja
  • vrlo malo soli

Sastojci za krem:

  • 350 gr sremskog sira ili nekog drugog neutralnog sira
  • 100 gr grčkog jogurta
  • kašičica soka od limuna
  • kašičica arome vanile ili štapić vanile
  • pola kesice želatina

Sastojci za voćni fil:

  • 1 veliki zreli mango
  • rendana kora od polovine limuna
  • malo limunovog soka
  • pola kesice želatina

DSC_0655_1

Način pripreme:

  1. U 4 kašike mlake vode razmutite pola kesice želatina. Mango očistite i isecite na manje kocke. Ako volite, možete da napravite pire od njega u blenderu, ali ja više volim da osetim komad voća pod zubima. Na tihoj vatri ukrčkate voće, pazeći da ne zagori. Ako volite da bude slatko ovo je trenutak da dodate šećer ili zaslađivač po volji. Ja nisam dodavala jer je mango sladak. Kad fil krene da se hladi, dodajte razmućen želatin.
  2. U blenderu sameljete orašaste plodove, dodate rastopljen puter ili rastopljeno kokosovo ulje i vrlo malo soli. Dno i stranice kalupa za torte obložite pek papirom. Smesu izlijete u kalup i stavite u frižider na najmanje sat vremena. Moj kalup je 26cm i taman je, a bila bi izdašnija torta i da je manji. Ovako je ispala tanka.
  3. Polovinu kesice želatina razmutite u mlakoj vodi. Na uputstvu piše da se rastopi u 4 kašike hladne vode, no meni bude lepši i izbegnem da se zgrudva, tako što ga razmutim u 4 kašike mlake vode. Mikserom, na srednjoj jačini umutite krem sir i jogurt i dodajte limunov sok. Nakon toga dodajte i otopljen želatin. Izvadite kalup sa korom iz frižidera i izlijte masu preko kore i ostavite da se stegne.
  4. Kada se fil dovoljno ohladio, prelijete ga preko fila od sira i ostavite da se kolač hladi najmanje nekoliko sati u frižideru. Ja sam ga pravila u toku prepodneva, a jeli smo ga za ručak.

Ko god je probao, bio je samo oduševljen, a ja mislim da sam vratila cheese cake na trpezu.

IMG_20200517_154824_937

#bezšećera

#bezbrašna

#bezjaja

#cheesecake

#summercake

#letnjikolač

#mango

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s