Testenina Moje gnezdo sa pavlakom, sirom sa plemenitim plesnima, lešnicima i bademima

Retko kad mi se dešava da ne završim započeto u nekom razumnom vremenskom periodu. Sednem da pišem i onda mi stigne neki e-mail, ili mi zazvoni telefon, neko svrati i odvoji me od onoga što radim u tom trenutku. I svako veče se vraćam da dovršim tekst i ne uspevam. Večeras sam isključila ton na telefonu, zavukla se pod ćebe i odlučila sam da završim tekst.

Danima mi se mota po glavi ideja da napravim testenine sa kafom. Da spojim, ono što reklama kaže, dva u jedan. I nešto mi se ne da… Sve mislim, preterujem sa idejama sa čime bih sve mogla da obojim testenine. I što bi jedna baka rekla: “Bog je bog a sto je sto”. Što spajati nespojivo? Da li bih unizila moje malo kućno božanstvo, zvano kafa? Naročito po ovakvom vremenu, kada mi je šolja tople kafe kao neki produžetak šake. 🙂

Subota pre podne je vreme kad planiram šta sve treba da uradim u toku nedelje i pravim spisak namirnica koje treba da nabavim na pijaci. I krenem da okrećem frižider, ladice, kutijice sa začinima, teglice sa raznoraznim sastojcima … I nađem ih, suve bukovače! Bila sam ubeđena da sam ih utrošila još kod prolećnog čišćenja ostave. I tako se rodila ideja da dodam suve bukovače u testo. Prvo, fenomenalno mirišu, a ako ih usitnine dovoljno sitno, ne remeti se tekstura testa. A ostaje prostora da se igrate sa drugim jesenjim darovima.

Pravila sam dve varijante. Jednu sa grilovanim patlidžanom i proprženim susamom. A druga varijanta je savet koji sam dobila od jedne gospođe na facebook-u. I složile smo se oko jednog. Nekad je stvar samo u začinima, ne treba komplikovati i zatrpavati nepce nepotrebnim sastojcima. Predlog je jednostavan, malo pavlake za kuvanje, buđavi sir i malo lešnika i badema. Kako mi je ostalo malo grilovanog patlidžana, napravila sam salaticu od istog i prelila ga hladno ceđenim uljem od slačice. Ono daje blago ljutkastu notu jelu, ali vrlo disretno, ne dominira nad drugim ukusima.

Pitali su me skoro koja je razlika između testenina sa jajima i bez jaja. Za mene je iskreno jedino merilo ono što volimo i što nam prija. Nekome smeta intenzivan miris i ukus domaće testenine #mojegnezdo jer nisu navikli da jedu testeninu sa jajima. U radnjama se obično nalaze testenine bez jaja i one su i formirale naš ukus za testenine. Jednostavno je, ako hoćete da povećate udeo proteina u testenini onda birajte onu sa jajima, a ja predlažem i testeninu sa jajima i suvom bukovačom. 🙂

Recept za testenine sa bukovačom u pavlaci sa sirom sa plemenitim plesnima, bademima i lešnicima

Za 4 osobe

400 gr testenine sa suvom bukovačom

200 ml pavlake za kuvanje

100 gr sira sa plemenitim plesnima

šaka prženih badema i lešnika

so

biber

Obarite testeninu prema uputstvu sa pakovanja. Ocedite je dobro. U malo dublju šerpu sipajte pavlaku za kuvanje i ugrejte je ali pazite da ne proključa. Dodajte oceđenu testeninu i ostavite da testenina upije pavlaku i da se pavlaka malo redukuje. Preko tople testenine izmrvite sir i pustite ga da se malo otopi od toplote testenine i pavlake. Dodajte soli i bibera po ukusu i pospite grubo iseckanim proprženim lešnicima i bademima.

Obično kupujemo već pečene bademe i lešnike ali ugrejte ih još malo da bi se oslobodile arome ovih predivnih orašastih plodova.

Ako imate orahe, mislim da bi mogli da zamene lešnike i bademe.

A ako volite i da spajate različite ukuse, možete da prelijete i sa malo meda. Ja sam alergična na med tako da ga ne stavljam u hranu, ali mislim da bi se savršeno uklopio.

Igrajmo se, jesen nam pruža obilje boja, mirisa i ukusa!

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s