Vongole na buzaru sa domaćom testeninom “Moje gnezdo”

Kao neko ko je rođen i živi u kontinentalnom delu Evrope a stalno vapi za morem, jedini način da se prisetim leta je da ga spremim i poslužim u tanjiru.

Prošli su praznici, praznične groznice, jer mi slavimo sve dva puta, čisto da utvrdimo gradivo. Pitanje: “Gde ideš za Novu godinu?” je zamenilo pitanje: “A gde ćeš na skijanje?” Naježim se na samu pomisao da moram da obučem običnu zimsku jaknu i obujem čizme, a kamoli da se obučem i spremim za izlazak na stazu. Probala sam, nije da nisam, ali mi temperament ne dozvoljava da gubim vreme na oblačenje a zatim i na svlačenje svih tih skafandera, čizmi, skija, kapa, rukavica…. Nije to za mene. Ali zato živim cele godine da odem na more. Od onih sam kojima ne smetaju vetar i kiša na (od)moru. I onda grabim slobodne dane početkom i krajem leta da otputujem na more.

Slučajno ili ne, pre dve godine sam jedva dočekala da prođu praznici, da odem do APR-a i registrujem firmu. Pa mi je sada glavno pitanje kad prođu praznici kako što lepše i svečanije da obeležim taj datum. Naravno, i prošle ali i ove godine, najbolji način da proslavim je uz ljude koje volim i koji su me podržavali od početka ove avanture, uz čašu vina i more u tanjiru.

Zato sam spemila vongole na buzaru a kao prilog poslužila “Moje gnezdo” testenine. Vongole su školjke koje se baš retko nalaze u našim ribarnicama, pa kad mi je u sanduče stigla poruka da jedan od hipermarketa ima vongole u ponudi, nisam se dugo premišljala. Jesu skuplje i to nekoliko puta skuplje od dagnji, ali kada se slavi, onda se ne pita, zar ne?

Za vongole na buzaru sa domaćom testeninom #mojegnezdo potrebni su vam:

Sastojci za dve osobe:

200 gr domaće testenine “Moje gnezdo

1 kg svežih vongola (ako ne nađete, možete ih zameniti dagnjama)

4 čena belog luka

pola veze svežeg peršuna

so, biber

*ako volite ljuto, možete da ubacite i jednu ljutu papričicu

4 kašike maslinovog ulja

2 dcl suvog belog vina

Postupak pripreme:

Pod mlazom hladne vode operite školjke. Bacite sve školjke koje su otvorene, sačvajte samo one koje su u potpunosti zatvorene.

Ugrejte ulje, propržite beli luk i peršun. Ako volite ljuto, ubacite polovinu ljute papričice iseckane na kolutiće. Zatim, ubacite vongole, poklopite šerpu i ostavite desetak minuta da se kuvaju. Nemojte dodavati vodu ili so. Jednom kad se otvore, školjke će ispustiti vodu koja je slana. Povremeno protresite šerpu. Uskoro bi trebalo da čujete zvuk pucketanja, što znači da su školjke počele da se otvaraju. Nakon desetak minuta, sipajte vino i ostavite još nekih desetak minuta da ispari alkohol i da se sjedine ukusi.

Testeninu #mojegnezdo obarite po uputstvu sa pakovanja. Iscedite ih, isperite pod mlazom vode i prelijte sa malo maslinovog ulja. Možete je začiniti predivnom cvetnom solju #spice_up

.

Ukupno vreme pripreme je oko pola sata, a uživanje traje još dugo nakon obroka. Iako sam ljubitelj crvenih vina, uz ovo jelo se ipak više slaže neko fino belo vino.

Prijatno!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s