Domaće kiflice

O ljubavi sa brašnom sam već pisala …Iskreno, dugo me je bilo po malo sramota da priznam da volim da kuvam, mesim, jedem, delim sa prijateljima ono što sam spremila, pijem dobro vino. Hrana mi je i ljubav i zabava i uteha i razlog za smeh i druženje.

Recept za ove kiflice sam pronašla na internetu, nisam sama smislila recept, niti ga našla u maminom kuvaru. I kako su mi iz prvog puta ispale savršeno, nisam ih menjala. Menjao se samo fil. Ali osnova za testo je ostala ista. Samo sam malo prilagodila mere, ali samo malo.

I nema izgovora, kao što su: mala mi je kuhinja, ceo dan sam mesila na poslu, imam pune šake umornih prstiju, bole me noge i slično. Uvek sam  raspoložena da ih pravim. Odlične su tople za večeru ili doručak, još ukusnije kao užina, uz mleko ili kafu. 🙂

Ovaj put sam spremila i fotografije. Nisu profesionalne, ne zato što imam nešto protiv profesionalne fotografije, šta više, ali ovo su obični, kućni uslovi, u kuhinji od 2 m2. Pa, ako mogu ja, možete i Vi. 🙂

Sastojci:

Za testo:                                             Za fil:

300 ml mleka                                      150 gr sira

1 kašika šećera                                    30 gr putera

40 gr svežeg kvasca                          2 žumanca

2 belanca                                              1 kašika ulja

3 kašike ulja                                         1 kašika mleka

1 kašika soli                                          susam za posipanje

150 ml jogurta                                      margarin

850 gr brašna, Tip – 500, meko

Prvo prosejte brašno, to je osnovna radnja, da unesete malo kiseonika u brašno, kako bi kvasac bolje radio. Zagrejte mleko, stavite kvasac, koji prethodno malo izdrobite, šećer i punu kašiku brašna. Sklonite sa ringle ali ostavite negde u blizini ringle. U početku će biti retko ali vremenom će narasti, zgusnuti se; ostavite dvadesetak minuta da radi.

To ovako izgleda.

Zatim, u neku veću vanglu ili šerpu, stavite dva belanca, jogurt, so, ulje i sjedinite. Moja baka je sve mesila u velikoj emajliranoj vangli, koju ja nemam, ali zato koristim veliku emajliranu šerpu. Za mućenje su najzgodnije one žice. U to sipajte nadošli kvasac, ostatak brašna i zamesite testo.

Trebalo bi da dobijete ovakvo testo. Kad ste sjedinili sve sastojke, izvadite testo na pobrašnjenu radnu površinu i lupajte testom o radnu površinu, oko 50 puta.  Mali savet, nemojte odmah da uprljate obe ruke, ostavite jednu čistu da biste mogli da dodajete još brašna u testo ako je potrebno, ili da nameštate telefon za fotkanje. 🙂

Gotovo testo vratite u posudu u kojoj ste mesili. Malo je pospite brašnom da se testo ne bi zalepilo za zidove i dno. Prekrijte čistom krpom i ostavite da naraste.

Ne mogu precizno da vam kažem koliko testo narasta, najčešće je to oko pola sata. Ako pipnete testo i ono padne, znači da je potrebno da premesite testo i ostavite ga da ponovo naraste. Ako se testo vrati, normalnom brzinom, znači da je spremno.

Sipajte brašno na podlogu i rukama malo razvucite testo, pre nego što uzmete oklagiju i počnete da ga razvlačite. Ja obično pravim dve ture, odnosno, podelim testo na dva dela i pripremim dva

pleha. Na taj način dobijem kiflice manjih dimenzija, koje se lako rolaju i nisu mnogo testaste, nego fil više dolazi do izražaja. Prvo podelite razvučeno testo na četvrtine pa svaku četvrtinu na još četiri dela. Filujte po volji i želji. Na kraju ih premažite razmućenim žumancetom i pospite susamom , kimom, krupnom morskom solju, seckanim bademima ili lešnikom.

Ja sam se ovaj put odlučila da mi prva tura bude slana, pa sam stavljala domaći sitan sir. Za drugu turu sam se odlučila da ih filujem domaćom marmeladom od narandže, mama Duške. Kako mi je ostalo malo sira iz prethodne ture, pomešala sam sir i marmeladu i mogu vam reći da su srećan spoj.

Peku se 20 -25 minuta na 200 C, ili dok ne počnete da ludite od mirisa iz rerne. 🙂

Ja ih ostavim još najmanje 15 minuta, prekrivene plastičnom kesicom i krpom, pre služenja.

Sad ostaje samo da uživate. 🙂

20160720_002335_resized

P.S.: Šta sam prilagodila:

1) koristim 1 kg brašna, ako ništa drugo, dobijem malo čvršće testo i ostane mi za posipanje;

2) koristim 300 gr sira za pola ture, tako da mi kiflice budu sočne i pune sira;

3) za pola ture slatkih kiflica, koristim oko 100 gr marmelade ili gustog džema, izbegavajte retke, inače će da istrče;

4) nikada, ali nikada ne stavljam puter u fil, niti margarin na kiflice, već samo puter na kiflice;

5) ideje za fil: sir i spanać, viršle, različite marmelade, sir i zelje, sitno seckana šunka  sa kečapom i bosiljkom, seckano sveže voće, smokvice, seckana slaninica ili neko drugo suvo meso.

Prijatno 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s