Pizza, kiflice, hleb

Kad ne znam šta mi se jede, ja zamesim veću količinu testa, podelim je na “tri pole” i onda smišljam čime ću da ga filujem.

Sinoć je bilo takvo jedno veče. Nešto mi se jede a ne znam šta. I onda krenem da vrtim po kuvarima, internetu, zovem majku…. A vrlo dobro znam da mi se u takvim situacijama jede nešto jednostavno, nešto od čega će kuća da mi zamiriše, na hleb, beli luk, limun ili cimet.

Ovog puta sam se odlučila da testo zamesim od mekog speltinog brašna, čistog. Prvi put kad sam pravila nešto od speltinog brašna, Milan se malo vajkao, nije mu se svidelo, bilo mu je nekako gorko, nije mu ličilo na ono na šta je navikao. Na sreću, posle tri godine se navikao, jer ja baš uživam u mirisu speltinog brašna, u njegovom blago orašastom ukusu i tamnoj boji. U međuvremenu sam počela i bešamel sos da pravim sa speltinim brašnom, stavljam ga u kolače, naravno pravim testenine.

Recept za osnovno testo:

1,5 kg speltinog mekog brašna

150 ml mleka

oko 450 ml vode

100 ml ulja (možete i maslinovo)

kašika šećera

2 kašičice soli

1 kocka svežeg kvasca (40 gr)

pola kašičice instant kvasca

  1. Ugrejte mleko, samo da se smlači, nemojte ga pregrejati. U to dodajte šečer, kocku kvasca i instant kvasac. Ostavite 10 do 15 minuta da kvasac proradi.
  2. U većoj vangli pomešajte vodu, ulje i so. U to dodajte rastopljen kvasac i brašno i zamesite glatko testo. Vodite računa da je kod mene u kući trenutno jako sv vazduh jer je počela grajna sezona. Ako je kod vas malo bolje stanje, odnosno viša vlažnost vazduha, smanjite količinu vode. Zamestite glatko testo. U početku će se lepiti, biće malo teže za rad. Ostavite na toplom da raste. Premesite testo dva puta pre nego što ga stavite u kalup za hleb ili oblikujete u pecivo, kiflice, lepinjice ili podlogu za picu.

Pećnicu zagrejete na 220 stepeni. Kiflice pečete oko 15nak minuta, u zavisnosti od rerne. Kad budete pekli picu, a savet vam je da je pečete poslednju, pojačajte temperaturu na 250 stepeni i pecite oko 7 minuta. Hleb pecite, kao i kiflice na 220 stepeni oko 20 minuta.

Fil za kiflice:

250 gr sitnog sira

susam za posipanje

maslinovo ulje za premazivanje testa

Fil za picu:

paradajz pelat

šunka, sir, kačkavalj, pečurke ili čime već volite da filujete picu ili šta vam je dostupno u frižideru u tom trenutku.

 

20171113_22124220171113_22125220171113_22495420171113_224520(0)20171113_23122820171114_00060720171113_23124620171114_000347_120171114_000500_120171114_00101820171113_22451520171113_224747

Prijatno vam bilo!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s