Zašto volim hleb da pečem

Danima i nedeljama tugujem. I ne znam koliko će to trajati. Otac nas je napustio iznenada, i bez pozdrava. I sve ono što smo čuvali za nedeljne ručkove, koje smo počeli da preskačemo, sada nema ko da čuje. Sami smo krivi.

Ali, zašto volim hleb da pečem? Pitam se da li to ima veze sa podnebljem i religijom koja je dominantna na ovim prostorima? Nema, ja sam dete ljudi koji su/veruju u bratstvo i jedinstvo. Da li mi je hleb ikada nedostajao? Nije, i u danima bez struje i vode, hleb je uvek bio na trpezi. Možda ne od najkvalitetnijeg brašna, i možda je majčica pravila sama kvasac, ali uvek je bio tu.

Ali zašto volim hleb da pečem? Ne znam. Možda zvog očeve priče da je u danima kada je došao u Beograd da gradi svoj san, hleb bio jedina sigurna namirnica na trpezi i u stomaku. Jedino što je davalo privid da je život normalan u tim prvim posleratnim godina, 50-tih godina prošlog veka.

Ovih poslednjih dana sam ispekla ne znam ni sama koliko vekni hleba, koje najčešće samo gledam, probam i onda prosledim dalje. Komšijama, prijateljima, poznanicima, majčici, sestri…. Nama dvoma, te količine hleba nisu potrebne.

Za naše roditelje i sve one koji su ikada bili gladni, jedan hleb je sasvim dovoljan.

Nemam slike koje bi pratile ovaj recept, samo onu poslednju, koja pokazuje da moram da ga probam.

 

Za dve vekne hleba:

oko 900 gr belog glatkog brašna, Tip-500

i kvasac 22g

150 ml vode

150 ml mleka

150 ml jogurta

75 ml ulja

soli, šećera

2 jajeta B klase

beli luk, sušeni paradajz, bosiljak, mleveni lan (po želji, to možete da stavite u samo testo)

susam, semenke suncokreta za posipanje

Od posuđa potrebne su vam dva kalupa za hleb, jedna varjača, jedna posuda za mešenje i vaše ruke.

Priprema:

1.Pomešajte vodu i mleko, sipajte jednu supenu kašiku šećera i stavite na ringlu da se malo ugreje. Kad je mešavina mleka i vode mlaka, ne vruća, usitnite jedan ceo kvasac i ostavite da kvasac počne da radi.

2. U većoj vangli odvojite žumance od belanca. Žumance ostavite za premazivanje. U belance dodajte ulje, jogurt i so (dve kašičice, ili manje, po volji, idealno je da bude oko 10% u odnosu na brašno) i promešajte. Kad je kvasac narastao, dodate kvasac, mleko i brašno i umesite glatko testo. Ostavite da odmara. Posle pola sata, premesite testo. Sipajte malo brašna u ruke da biste lakše premesili testo. Ponovite postupak barem dva puta. Videćete da će se testo udvostručiti svaki put. Kod poslednjeg premesa, podelite testo na dva dela, stavite u kalupe i ostavite da naraste. Premažite razmućenim žumancetom, pospite semnakama i ostavite da raste dok ne stigne do vrha kalupa.

3. Rernu zagrejte na 250 stepeni Celzijusa. Kad je hleb spreman za pečenje, smanjite tempreaturu na 220 do 230 stepeni i pecite dok korica ne porumeni. Svačija rerna je različita pa prvi put vodite računa o vremenu, da vam hleb ne bi zagoreo.

4. Kad je pečen, izvadite iz rerne, malo poprskajte vodom i prekrijte krpom. Kad se hleb ohladi, istresite ga iz kaputa i zavijte krpom.IMAG2003

5.  Ja obično pečem uveče i nisam karakter pa moram odmah i da probam, onako dok je vruć.

 

Prijatno!

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s