Domaća testenina “Moje gnezdo” i gulaš od svinjskog mesa

Vreme je ovih dana promenljivo, pravo prolećno. I dok bih jedan dan samo da jedem lagane salate i prepečen hleb, ima dana kada mi se jede neko meso. I to ne samo grilovano i prebačeno preko povrća, nego nešto, onako masnije, zahtevnije.

Zato sam danas odlučila da pravim gulaš sa svinjskim mesom. Izbegavam svinjetinu, po savetu lekara, ali ponekad ne mogu da odolim dobrom komadu mesa iz lokalne mesare.

Prethodnih dana, sa pravim letnjim temperaturama, sam napravila zalihu peraca od mladog luka. Odlična su da pojačaju “zeleniš” u salati, ili za omlet. Sada sam ih iskoristila da prodinstam meso na njima. Na taj način sam izbegla onu težinu, tako čestu kod jela koja se dugo spremaju i podrazumevaju da baza za sos bude upravo dinstani luk.

Varijanta koju ja spremam i volim uključuje i sušeni paradajz i sušene bukovače. Ta dva sastojka toliko obogate ukus sosa i dodaju mu neku posebnu aromu. Ako ne volite neki od ta dva sastojka, ne morate da ih dodajete.

Ja već neko vreme ne koristim suncokretovo ulje za kuvanje. Nemam neki poseban razlog, mislim da mi je jednostavno dosadilo. Pa tako dinstam ili pržim na običnoj svinjskoj masti ili maslacu. Temperaturu pripremanja hrane sam prilagodila upotrebi maslaca, tako da sve spremam polako, na tihoj vatri.

Gulaš od svinjskog mesa, sušenog paradajza i sušene bukovače sa testeninom “Moje gnezdo”

Za 4 osobe

Sastojci:

400 gr domaće testenine “Moje gnezdo”

400 gr svinjskog mesa (but ili kare)

50 gr maslaca ili kašika masti ili 50 ml ulja

2 struka mladog luka i još perca od mladog luka, ako imate

1 čen belog luka

600 ml domaćeg kuvanog paradajza, ili kupovnog paradajz sosa

200 ml vode

 

4 polovine sušenog paradajza

4 listića sušene bukovače

1 kašičica soli

1 1/2 kašičica čili praha

pola veze peršuna

malo šećera

 

Meso operite i iseckajte na komadiće toliko da budu zgodni za kašiku. Perca od luka i luk iseckajte na manje komade.

Na tihoj vatri istopite maslac ili mast ili ugrejte ulje. Kada se masnoća zagreje, dodajte luk, posolite malo i ostavite oko 5 minuta da se dinsta. Ako krene da gori, smanjite temperaturu ringle i dodajte malo vode. Kad je luk izdinstan, dodajte meso i iseckan beli luk. Ostavite oko pola sata da se meso dinsta. Povremeno promešajte i dodajte vodu. Nakon pola sata ubacite sušeni paradajz i bukovače. Možete ih iseckati, ali ja volim da stavim cele polovine i cele listiće bukovače. Ako je sva voda isparila, dodajte još malo vode i ostavite još pola sata da se krčka.

Kada meso omekša, dodajte kuvani paradajz, so i malo šećera. Ostavite još petnaestak minuta, odnosno, dok sos ne krene da se zgušnjava. Sada je idealan trenutak da stavite vodu za kuvanje testenine. Ja za gulaš volim široke, kraće rezance, taranu ili flekice. (Na slici su široki rezanci od integralnog brašna.)

Pred sam kraj kuvanja dodajte sitno seckani peršun i čili prah. Ako ne volite ljuto i pikantno, izbacite čili, dodajte malo bibera.

Ako pravite po ovim količinama, izaberite šerpu šireg prečnika, kako bi se meso ravnomerno dinstalo.

Preko skuvane i oceđene testenine sipajte gulaš. Jelo možete ukrasiti, odnosno rashladiti kiselim mlekom, ovčijim ili kravljim.

Prijatno!PICT_20160602_210445

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s