Salata sa domaćom testeninom „Moje gnezdo“i grilovanom piletinom

Godinama muku mučim sa visokim holesterolom. Oni koji me znaju nikada ne bi rekli da je to istina. No, godišnji sistematski pregled više nije iznenađenje ni za mene ni za mog doktora. Stvari se popravljaju otkad redovno vežbam i vodim računa o ishrani. Lekovi u mojim godinama i mojim stavom prema lekovima pre svega, ne dolaze u obzir. Zato se dovijam na različite načine ne bih li održala holesterol na pristojnim vrednostima. Dovoljno da ne brinem ja i moji lekari. Zato želim da podelim jedan recept sa Vama koji volim i često pravim. Sita sam, ostatke, ako se to čudo desi, ponesem sutradan za ručak. Originalni recept podrazumeva testeninu od pšeničnog brašna. Ja sam ovaj prilagodila, pa ga pravim sa testeninom od speltinog brašna.

A o spelti i njenom uključivanju u ishranu ču pisati uskoro. Do skoro nisam ni znala da postoji, a onda mi je jedna osoba skrenula pažnju na tu zaboravljenu sortu pšenice i obogatila moju ishranu.

Slike nemam, i radim na tome da se to promeni :).

P.S. Ako se neko seti, ne bi bilo loše da mi pošalje koju fotkicu.

Salata sa domaćom testeninom „Moje gnezdo“i grilovanom piletinom

Za 4 osobe

Sastojci:

400 gr domaće testenine „Moje gnezdo“

1/3 šolje svežeg soka od pomorandže

¼  šolje soka od limuna

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica senfa od mlevene slačice, dostupno u većim marketima, ili običan pikant senf

malo šećera

1 ¼  kašičice soli

½  kašičica crnog bibera

1 ½  pirinčanog ili vinskog sirćeta

200 gr iseckanog grilovanog pilećeg filea

nekoliko zrna crvenog grožđa, isečenog na polovine

1 šoljica sitno seckanog celera

1 manja glavica crvenog luka, isečenog na kolutiće

1/3  šolje grubo seckanog pečenog lešnika

¼ sitno seckanog crnog luka

¼ veze seckanog peršuna

Priprema:

Skuvajte testeninu prema uputstvu sa kutije i dobro ocedite od viška vode.

U velikoj činiji pomešajte sve sveže sastojke, zatim oceđenu testeninu i grilovanu piletinu, lagano izmešajte da se sve lepo sjedini. Ova salata je idealna za laganu večeru a ostatke možete da ponesete sutradan za ručak. izdašna količina peršuna će neutralisati miris luka.

Do skoro nisam ni znala da treba voditi računa o mešanju voća i povrća u ishrani, zato što različiti enzimi učestvuju u varenju različitih namirnica, kao i da voće i povrće imaju različito vreme fermentacije. 

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s