Taljatele sa pesto sosom od koprive

Ima jedna nana na zemunskoj pijaci, u dnu, blizu cveća. Kaže da joj tako prija i da se ne bi menjala za udarna mesta. Uvek je raspoložena, bistra i pametna. Oči joj gore i smeška se dok objašnjava lekovita svojstva spanaća, blitve, rukole, raštana i zelja. Kod nje sam prvi put kupila koprivu.

Bilo je proleće, pijaca je vrvela od ljudi, tezge su bile prepune, ljudi su bili željni da posle duge zime okuse nešto sveže, hrskavo, u boji… A meni je nana ponudila punu kesu koprive za 50 dinara. I tako ja, poneta idejom da sam stvarno dobro prošla, krenem kući sa punom kesom koprive. I šta sad da radim sa njom? Pitam mamu. Ona mi predloži da deo osušim i pijem kao čaj a da sa drugim delom eksperimentišem. I ispalo je da može da se stavi u pite, gibanice, proju, da se napravi odlična čorbica ili domaći pesto sos.

Tako je pomalo zaboravljena korovska biljka postala neizostavni deo moje kuhinje.

Pesto sos možete napraviti od svake zelene lisnate biljke, od bosiljka, spanaća, nane, peršuna. Nema razloga da se ne proba i od koprive. I to naročito u proleće kad joj je vreme za branje. Jedina razlika je što korivu prvo morate da obarite da bi se neutralisalo žarenje po kojem je poznata.

Sastojci za pesto sos:

  1. snop koprive
  2. so
  3. 100 gr pinjola ili lešnika
  4. 3 čena belog luka
  5. 70 gr parmezana ili nekog drugog tvrdog kačkavalja
  6. 2,5 dcl maslinovog ulja

Način pripreme:

Koprivu prvo kratko obarite, 1-2 minuta i dobro ocedite od vode. U avan ili blender stavite prvo propržene pinjole ili lešnike i blagim pokretima zdrobite, odnosno iseckajte. Ako koristite avan, naglašavam da blago gnječite da vam ne bi pinjole ili lešnik završili na podu kuhinje. Zatim dodajte oceđenu koprivu, izrendani sir i so i polako dolivajte ulje. Ako se pesto koristi kao ukusan premaz, onda možete da smanjite količinu ulja. Ako ga koristite kao sos za testenine, dodajte celu količinu ulja. Sos ostavite sa strane.

U dosta slane kipuće vode skuvajte testeninu. Ako koristite Domaću testeninu “Moje gnezdo” kuvajte 3-5 minuta i sklonite sa vatre, ocedite, ali ostavite malo vode u kojoj se kuvala testenina. Ako koristite testenine nekog drugog proizvođača, pratite uputstvo za pripremu.

U slučaju da je pesto sos suviše gust, moći ćete da ga razredite vodom koju ste sačuvali.

Prijatno!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s