Pasta sa školjkama „kapice“ i šitake pečurkama

Sastojci (za dve osobe)

150 gr šitake pečuraka, tanko isečeno

450 gr školjki “kapice” ili kao zamenu možete koristiti gambore ili neko drugo meko meso školjki ili rakova

125 ml suvog šerija za kuvanje ili suvog belog vina

1 kašičica sveže iseckane mirođije

1 kašičica rendane kore limuna

1 kašika putera

2 kašike maslinovog ulja

200 gr paste, skuvane i oceđene

90 gr rendanog parmezana ili nekog drugog tvrdog kačkavalja

60 ml slatke ili neutralne pavlake

Način pripreme

U teflonskom tiganju, zagrejati polovinu maslinovog ulja i putera na visokoj temperaturi. Dodati pečurke, propržiti dok ne omekšaju. Izvaditi iz tiganja i sačuvati za kasnije. Zagrejati preostalo ulje i puter, dodati “kapice” ili zamenu, propržiti dok ne postanu prozirne, za “kapice” ili dok ne porumene za zamenu, kratko, 2-5 minuta. Izvaditi iz tiganja i sačuvati za kasnije.

Dodati šeri za kuvanje ili vino, koricu limuna i mirođiju u tiganj i kuvati dok se sok ne redukuje za 1/3. Umešati pavlaku i rendani sir, kuvati na umerenoj temperaturi dok se sir ne istopi.

Vratiti u tiganj pečurke i školjke ili zamenu za školjke i promešati da se sve lepo obloži sosom. Začiniti biberom i solju, po ukusu. Služiti toplo, preko tople paste. Po želji, ukrasiti listićima mirođije.

Ako koristite limun sa pijace ili iz radnje, pre nego što izrendate koricu, potopite ga i operite u rastvoru obične vode i sode bikarbone.

 

Prijatno!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s